Disseny d’escales interiors (Our Work Reflections)

COMPARTIR

Si bé ja teníem els plànols, diuen que la primera impressió és la que compta. El que no sabíem és que finalitzaríem dit projecte amb el que podríem anomenar un màster en disseny d’escales interiors.

 

Encara recordem quan ens dirigíem a una propietat en la que teníem moltes esperances de trobar-la plena de possibilitats. La seva ubicació, sobretot per alçada, ens resulta molt poc habitual. Es tracta d’un magnífic apartament a la Diagonal Mar, a la planta 26 d’un dels edificis enfront de la mar que conformen aquesta renovada zona barcelonina.

 

 

Disseny d'escales interiors | Molins Design interioristes

El client: interiorisme luxe Barcelona

Sempre és interessant que conegueu a el client per entendre les decisions posteriors. Es tractava d’un executiu estranger el qual freqüenta Barcelona com a ciutat de descans, i per a això, disposava d’aquest apartament de luxe, envoltat d’altres cases amb vistes a la mar. Interiorisme, luxe i Barcelona van ser les tres etiquetes a tenir en compte durant tot el projecte.

Si bé tenia un objectiu clar i concís, en les primeres reunions ens va fer arribar els seus dubtes i necessitats. Aquestes trobades ens serveixen com una primera aproximació a la idea final, però sobretot com un ” brainstorming ”. És a dir, una pluja d’idees intensa, on es tracten aspectes estètics i tècnics d’interiorisme i decoració. Al ca i a la fi, unes primeres recomanacions i anàlisi que s’esperen a l’contractar un dissenyador d’interiors.

A mode de resum, el client ens va traslladar una sèrie de necessitats que nosaltres havíem d’endreçar. Per ennumerar algunes, ens va demanar per exemple canviar radiadors per terra radiant, dividir espais sense parets i obtenir una gran suite de disseny.

Al banda de tots aquests objectius, Molins Design va sumar un més a l’arquitectura d’interiors; reformular l’escala de cargol. De fet, en aquest últim punt recauria finalment el protagonisme de la intervenció.

disseny d'escales interiors | Molins Design interioristes

El disseny d'escales interiors perfecte

Buscàvem la perfecció, el disseny d’escales interiors perfecte. Per a això, vam moure fils amb diferents col·laboradors, vam estudiar l’espai i mesurar-lo una i mil vegades cada racó tractant d’optimitzar cada metre quadrat.

En el seu origen ens trobàvem amb una empinada escala que, al punt inicial, es trobava només entrar. Pel que, ja teníem el primer escull! Malgrat això, no era la primera vegada que ens enfrontàvem a entrades de cases amb escales a l’entrada, per la qual cosa vam tenir clar que necessitava un replantejament.

En una de les reunions internes amb el nostre equip, revisant imatges d’inspiració, topem amb una sèrie de projectes que incloïen escales de cargol modernes. Si bé en un primer instant van passar de llarg, més tard es convertiria en l’opció. Generalment, aquestes es fan servir com a solucions per a escales amb poc espai, però en aquesta ocasió li vam donar la volta i la vam convertir en l’element principal.

Canviar l’escala d’un dúplex sembla complicat, ja que a priori és l’element vertebrador i sobre el qual se sustenta el guió de disseny general. Malgrat ser així, també en aquest cas, ens funcionava modificar la seva verticalitat i convertir-la en un element escultural. Ja podíem entreveure la imatge del propietari baixant per les escales amb barana de vidre mentre la llum incideix en ells i juga segons l’hora del dia.

Va ser llavors quan prenem la nostra elecció: una d’aquestes escales amb llum natural, en una altra d’aquestes cases amb vistes a la mar. Quin escenari!

 

disseny d'escales interiors | Molins Design interioristes
Diseño escalera vidrio | Molins Design interioristas
Diseño de inetriores con escalera | Molins Design interioristas

Més enllà del disseny d'escales interiors

Solucionat aquest punt i ja en marxa, havíem apuntalar la resta de l’habitatge, tractant que tots els seus espais tinguessin la seva funcionalitat i encaixessin en el guió estètic. Era el moment d’entrar en el terreny dels espais comuns, cuina, habitacions, banys i de la decoració del dúplex.

La suite de disseny

A mesura que vam anar dissenyant aquest espai ens vam adonar de la importància d’ubicar les seves diferents zones de servei en un lloc o un altre. Donada la seva alçada, les vistes i l’aclaparadora entrada de llum.

Per aquesta suite de disseny vam optar per dividir espais sense parets, repartint d’aquesta manera l’entrada de llum en tot el seu espai. Per a les zones privades de l’bany es van situar panells de vidre per separar ambients. Amb aquestes dues decisions vam mantenir tots els seus avantatges inicials, però amb una distribució de l’arquitectura d’interiors totalment nova.

El valor de crear cuines modernes

Sens dubte, una de les peculiaritats d’aquest projecte va ser replantejar-se el disseny de la cuina. El client ens va traslladar que no acostumaven a cuinar, de manera que el concepte canviava per complet i s’apropava més a una zona de bar que a una cuina.

Per això, les cuines amb barra havien de ser la nostra inspiració; sense fogons, ni espais de treball i amb prou feines uns pocs llocs d’emmagatzematge.

Aquests condicionants es van convertir en avantatges creatives per al nostre departament de l’estudi d’interiorisme i decoració. Doncs, disposant de més espai podíem estudiar moltes més possibilitats, sobretot estètiques. El resultat final s’assemblava a una d’aquestes suites XL d’hotel, de manera que no podíem estar més satisfets.

L'entrega de Molins Design

Com ja hem comentat, el client viatjava a Barcelona per curts períodes i amb el temps mil·limetrat. Va ser així també durant les diferents visites d’obra, pel que va ser un exercici com a estudi d’interiorisme i decoració de tornar aquesta confiança a manera de resultats i deadlines complerts. Així va ser.

Per descomptat, com en tots els sectors teníem petits dubtes de si tot el projectat i acceptat sobre plànol convenceria el client. No obstant això, la nostra grata sorpresa va ser en el moment d’obrir la porta i observar el resultat final. Va ser un moment màgic.

La llum entrava formant diagonals sobre la barana de l’escala. Mentre que els sofàs a mà esquerra romanien perfectament ubicats, com si d’alguna manera estiguessin formant per al seu nou inquilí.

Més enllà de la càrrega poètica que ens va transmetre, el client ens va inundar d’humanitat. Sense fer un sol pas endavant es va girar cap a nosaltres i ens vam fondre en una sentida abraçada. Sens dubte, per als que us dediqueu a aquest sector, sabeu que no és habitual.

Malgrat la nostra falta de costum a aquestes situacions en el nostre entorn laboral, un s’adona que al cap i a la fi, aquests són els moments que un guarda a la memòria, i curiosament oblida totes les dificultats que van precedir aquell moment.

Ja resumint, un projecte que va començar amb un disseny d’escales interiors i va acabar amb una bonica relació, que a dia d’avui mantenim.

 

COMPARTIR