MASTERPLAN MARBELLA

EXCLUSSIU PROJECTE D'ARQUITECTURA A LA COSTA DEL SOL D'ANDALUSIA

Exclusiu projecte a la costa andalusa de 15 habitatges unifamiliars amb incomparables vistes de la serra i la Costa del Sol.

El 2013, vam emprendre un projecte empresarial, que va suposar un considerable pas endavant en el nostre despatx. Canviem la nostra habitual percepció dels projectes com a espais interiors i vam passar a jugar en una escala diferent, on el llenç de treball, era un solar de 18000 metres quadrats. Un antic client va adquirir una parcel·la per edificar 15 habitatges unifamiliars de gran format a la localitat malaguenya de Benahavis, molt a prop de Marbella.

La idea era crear un conjunt residencial tancat, on cada casa disposés d'un jardí privat amb piscina, ia més, disposessin d'unes zones comunes, amb instal·lacions esportives i d'oci. Tot això envoltat de vegetació per donar-li intimitat a cadascuna dels habitatges.

Llegir més

La primera important decisió que vam prendre, va ser la de modificar topogràficament el terreny perquè totes les parcel·les poguessin gaudir des del saló de les fantàstiques vistes al mar i aconseguissin orientar-se correctament cap al sol. Per a això rebaixem un metre totes les parcel·les de primera línia i amb el extret, augmentem un metre l'alçada de les parcel·les de la part posterior.

La situació de desnivell del terreny, va suposar donar un tractament específic per resoldre els accessos als pàrquings de cada un dels habitatges pel perímetre exterior, adaptant els nivells i alliberant el terreny destinat al jardí de la molesta rampa d'accés. D'aquesta manera l'avinguda principal de la urbanització, amb l'accés de vianants central, quedava pràcticament alliberada de vehicles, excepte el dels convidats esporàdics.

El disseny de les cases va quedar definit per dues tipologies diferents, determinades per la ubicació de les parcel·les. Les de primera línia de vistes al mar; en què el programa va ser resolt en planta baixa més soterrani; i les de segona línia, de planta baixa més un, dissenyades així per guanyar alçada i aconseguir tenir les mateixes vistes que les situades a la part anterior del solar.

Les transicions entre les diferents cotes de terreny, es van definir a través d'unes subtils rampes, integrades en el terreny gràcies a la vegetació. El disseny de les cases en planta baixa, es va idear amb una marcada vocació cap a l'exterior. Els eixos principals de la casa, articulada en forma de "L", permetien definir les visuals cap al jardí, a manera de punts cardinals al voltant dels quals es van anar desenvolupant els diferents àmbits del programa.

Les cases de planta baixa més un, també orientades cap a la piscina i les vistes, es van concebre de tal manera que la qualitat de l'habitatge, es veiés definida pels espais interiors de major volum en alçada, i els jocs d'inclinacions de les cobertes exteriors.

Per al tractament estètic dels exteriors de les cases, es va optar per seguir amb l'estètica local, marcada per l'ús de la pedra natural, en combinació amb la teula de les cobertes inclinades i l'emblanquinat en el revestiment dels murs. L'esforç que es va fer a nivell d'estil, va ser el de tractar de depurar les línies i els acabats, adequant les propostes a un context actual. Va ser per aquest motiu pel qual no es van fer volar les teules de les cobertes, o que els murs de pedra es van plantejar com plànols d'arquitectura contrastats sobre els fons blancs.

El projecte va agradar i molt, i amb la perspectiva del temps, podem dir que sens dubte era la millor de les tres propostes presentades. No obstant això, no sempre guanya el millor projecte en això de l'arquitectura, i les restriccions econòmiques van fer declinar a la promotora per la proposta de menor cost i plantejada per la constructora més ajustada, que no contemplava resoldre cap de les apostes fortes de la nostra proposta .

La sensació amb la que ens vam quedar és la que ho vam donar tot i no ens vam quedar amb res a la cartutxera. Va ser un aprenentatge espectacular, que ens ha permès afrontar a posteriori altres projectes arquitectònics d'índole semblant.

Al final, un arriba a la conclusió que el treball sempre hi és i el temps sempre aquesta ben empleat. És sortint de la teva zona de confort on sorgeixen les coses interessant i on un creix com a professional.

COMPARTIR

15 luxosos habitatges a 18000 m²

Conjunt residencial tancat, on cada casa comptava amb jardí privat amb piscina i unes zones comunes amb instal·lacions esportives i d'oci. El seu emplaçament en un turó, va fer que haguéssim de adaptar-les al desnivell i tractar de manera diferent a cadascuna per aconseguir les millors vistes i fàcil accés rodat als habitatges.

TIPOLOGIA A - ACCÉS RODAT PRIVAT

L'accés amb vehicle dels propietaris es va dissenyar pel perímetre exterior del complex, (per alliberar l'espai central deixant-ho per a ús de vianants i accés esporàdic de serveis i visites), amb accés directe al soterrani de cada habitatge, dotat amb espai per a dos cotxes o més, gimnàs i habitacions de servei.

TIPOLOGIA A - ESPAIS ALIMENTATS DE L'EXTERIOR

El disseny de les cases en planta baixa, es va idear de manera que cada espai visqués de l'exterior. Els eixos principals de la casa, articulada en forma de "L", permetien definir les visuals cap al jardí, a manera de punts cardinals al voltant dels quals es van anar desenvolupant les diferents necessitats del programa. L'eix central i punt principal d'accés, marca la divisió entre la zona pública i diürna que fa a la zona d'habitacions i de nit.

TIPOLOGIA B - Planta baixa

Igual que en la tipologia anterior, és un habitatge bolcada a l'exterior. A la que la zona de dia i la de nit estan separades per un eix central.

TIPOLOGIA B - Primera planta

En aquests habitatges, es guanya una planta per aconseguir visuals per sobre de les situades a la part anterior de la parcel·la i així poder gaudir també de les vistes al mar

TIPOLOGIA B - PLANTA SOTERRANI

Com en l'altra tipologia, els soterranis disposen de zona de servei, espai de pàrquing per a, almenys, dos cotxes i una zona d'oci i cinema.

COMPARTIR
PROJECTE ANTERIOR
PROJECTE SEGÜENT