RIAM APARTMENT

Sophisticated penthouse in Barcelona: Riam Aparment, a real jewel of interior design

Riam Apartment is a staging of a whole glossary of formal solutions that we have been distilling over the last ten years. It treasures in its interior spaces the good and the best of the most avant-garde design of the moment. Whether at the technological level, furniture, appliances, lighting, etc..

Clients with such a singular script as the one we are about to talk about, who personally place total trust in your team during the entire design and executive process, is of a strangeness similar to the sighting of a UFO in the Arizona desert.

Having assumed this privilege, you accept the assignment with supreme joy in your chest, a gleam in your eye and the firm belief that everything will flow smooth as silk. At the same time, you feel the enormous responsibility of living up to the enormous expectations that have been placed on you. You perceive that interlocutor who bets a hundred percent, like a patron of the Italian Renaissance, feeling that 180m2 apartment as if it were a Sistine Chapel, and your client as if he were a purpurated Pope.
Read more

RENOVATION FOR A LUXURY PENTHOUSE IN BARCELONA



The location places us on the attic floor of a multi-family housing building, in the Pedralbes neighborhood of Barcelona. Undoubtedly, an area of ​​the city where urban planning is spongy and gives way to farms that, for the most part, have a garden and a swimming pool.

Riam Apartment allows, through its two balconies, a certain distance from the adjoining building. Thing that gives a plus of quality to the whole and gives it a privileged view towards a large green area.

FLOOR LAYOUT OF THE RIAM APARTMENT PENTHOUSE



The interior distribution of the project is almost as generous as the previously mentioned vision of the exterior. We are practically talking about three clearly marked areas:

The first includes the spaces of the hall, living room, dining room and office. All of them are solved in a practically joint and diaphanous way. Only the work area is subtly divided, through large glass sliding doors from the Italian brand Lualdi.

The second adjoining space, the one facing north, embracing the entire core of stairs and lifts, belongs to the area of ​​the kitchen-laundry room. This interior space has been resolved in an intentionally participatory way for users. Through the central axis of a kitchen peninsula, it functions as a cooking area and a high bar.

The third space, that of the night area, is practically the remaining forty percent of the proposal. The area of ​​the suite is the one that, without a doubt, takes a large part of the share of the distribution of meters. The main room is also committed to a brave solution defined in a single section. Here, the bedroom, the gym, the dressing room and the bathroom follow a logical sequence of events. Thus creating a script that is reproduced without interference, thanks to a spatial unity that enriches the whole.

A DECORATION BECOME A WORK OF ART



The artistic proposal is defended by a confluence of styles, where the interior design of sober and minimalist lines converges with a commitment to sophisticated textures and materials.

Certain reminiscences to the cinematographic style of Tom Ford's films, with references to the "look" of the late 50's Americans, write the aesthetic script of a large part of the project. Visual references acquired in the visual imaginary proposed by the great Italian furniture brands. Brands that, year after year, propose and update themselves at the important event of the Milan furniture fair.

Volumetrically there is an intention to articulate the space both on the horizontal axis and on the vertical axis. In this way, floors, ceilings and walls are dressed in the same material. All this, to give a homogeneous sensation of cladding, which gives the house a uniformity of formal language. In this way, architectural volumes embedded within the same area are generated.

This treatment, which a priori results in an overwhelming visual simplicity, paradoxically turns out to be very complex in made-to-measure constructive solutions, like a tailor who adapts the fabric to a unique and singular anatomy.

FURNITURE ALMOST SCULPTURAL



One of the most unique points of the proposed set lies in the approach, undoubtedly peculiar, of the location of the sofa in the living room. This piece of trapezoidal geometry allows the scene to be oriented towards different focuses. With which, more than dividing the space, it articulates it and gives it fluidity. It is a sculptural axis through which the lounge area pivots with the dining room and the office.

The dining room was one of the points through which we earned the unconditional love of the client. As it is a volume that stands out from the line of the façade, it was difficult to integrate it into the living room. The key was to propose a bistro-type bench, defined in a curved way by different pieces of embossed upholstery.

The solid oak oval table had to be made to measure for the specific space. Thus creating a piece of unique design, which gives visual personality to this room of the Riam Apartment.

THE ENTRANCE CORRIDOR, BACKGROUND AXIS OF THE REFORM



The entrance hall, of considerable dimensions, breathes Cartesian order. It is the x and y axis of the project. The distribution starts from this point, both at the floor level, starting the direction of the slats from this point and changing in the later ones, as well as at the level of the ceilings and backlit grooves.

There is a symmetry criterion applied to the large glazed openings, through the sliding doors, a game between full and empty. What on one side is glazed reflection, on the other is empty. In between, large-format porcelain serves as the foundation for selected works of art. From the most classic references, to the most contemporary, in a beautiful transgenerational confrontation.

One of the most difficult battles to resolve is fought in the kitchen. An inevitable pillar becomes the protagonist of the space; with whom rather than decide to fight, we ally ourselves. The central peninsula, where we place the cooking and high bar, assimilates this structural piece in a resigned and discreet way. Thanks to the use of the same material language as the worktop, the game of mimicry, in this case, is a bold response.

AN EQUIPPED KITCHEN AND AN OFFICE TO TELEWORK



The color scheme used for the covering of the perimeter furniture gives the whole ensemble a sober character. At the same time, appliances, such as refrigerators and freezers, are completely integrated and discreet to the eye of the beholder.

The office, one of the most lived-in and used pieces by the property, we wanted it to be integrated into the whole proposal in a harmonious and at the same time functional way. The suspended bookcase, made to measure, and the work table solve and integrate the different technological elements required by the property.

The necessary versatility at an acoustic level was resolved by a solution of sliding doors. At the same time, they divided the space of the living room and generated a Japanese-style visual screen, which has undoubtedly turned out to be one of the most iconic elements of the Riam Apartment.

THE SUITE, A SPACE WITH GREAT DETAILS



Lastly, the master suite, of very generous proportions, brings together without formal or aesthetic distinction and in a single area, bedroom, gym, dressing room, bathroom and shower. Why fragment, when you can live a space in an integral way, being the language of each of the areas the right and appropriate one.

A sophisticated and precise proposal, shamelessly combining industrialized solutions from the best Italian brands of home furnishings. With made-to-measure elements, which integrate them discreetly, making those rigid manufacturer's modulations seem to be made to measure. Undoubtedly, an excellent dialogue between design and craftsmanship, which always ends up being the omen of great success in interior design.

Transparency applied to cabinets is a response accepted by clients, open to living up to the demanding visual order they require. But, at the same time, they are highly attractive, due to their disruptive approach with respect to the traditional vision of this domestic space.

We hope that the goddess fortune will once again give us the opportunity to be able to intervene, with our hands and intellect, in a project with similar formal characteristics. With an interlocutor of the height of which we have been able to share this great chapter of our trajectory.
SHARE
Hall entrada Riam Apartment - Molins Design
Hall entrada Riam Apartment - Molins Design
Hall entrada Riam Apartment - Molins Design
Hall entrada Riam Apartment - Molins Design
Salón comedor Riam Apartment - Molins Design

Luxury interior design from the entrance

The entrance hall to the Riam Apartment becomes the central axis of the house from which the distribution starts both in terms of pavements, as well as at the level of ceilings and backlit coffered ceilings. In this way, hall, living room, dining room and office are resolved in a practically joint and diaphanous way.

Detalle Salón Riam Apartment - Molins Design
Salón Riam Apartment - Molins Design
Salón comedor Riam Apartment - Molins Design
Salón comedor Riam Apartment - Molins Design
Salón comedor Riam Apartment - Molins Design
Comedor Riam Apartment - Molins Design
Salón comedor Riam Apartment - Molins Design
Comedor Riam Apartment

A COMFORTABLE OFFICE FOR TELEWORKING

Undoubtedly, one of the most interesting corners of this apartment is the office created specifically for telecommuting comfortably in the living room. A space accompanied by a modern bookcase, which also connects in 'open space' with the dining room and the outdoor area.

Cocina Riam Apartment - Molins Design
Cocina Riam Apartment - Molins Design

LUXURY MINIMALIST KITCHEN

A space intentionally created for interaction, through the central axis that forms the kitchen peninsula and functions as a cooking area and high bar.

Barra Cocina Riam Apartment - Molins Design
Suite Riam Apartment - Molins Design
Suite Riam Apartment - Molins Design
Suite Riam Apartment - Molins Design
Suite con gimnasio Riam Apartment - Molins Design

THE PRESIDENTIAL SUITE, A REAL LUXURY

The Riam penthouse suite brings together a bedroom, gym, dressing room, bathroom and shower in a single space. Without partitions or screens, we find an open space with great detail. In addition, its decoration combines perfectly with the contemporary and minimalist style, providing comfort and warmth.

Suite Riam Apartment - Molins Design
Suite Riam Apartment - Molins Design
Suite con gimnasio Riam Apartment - Molins Design
Vestidor Suite Riam Apartment - Molins Design
Baño Suite Riam Apartment - Molins Design
Baño Suite Riam Apartment - Molins Design
Baño Suite Riam Apartment - Molins Design
Baño Suite Riam Apartment - Molins Design
Baño Suite Riam Apartment - Molins Design
Habitación Riam Apartment - Molins Design
Baño invitados Riam Apartment - Molins Design
Baño cortesía Riam Apartment - Molins Design
Habitación invitados Riam Apartment - Molins Design
Baño cortesía Riam Apartment - Molins Design
Riam Apartment - Molins Design
SHARE
PREVIOUS PROJECT
NEXT PROJECT